Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Volg onderstaande stappen als je wilt leren en werken. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt Leren en hoe je leren en Werken kunt combineren.

Wij zijn gaan "Gluren bij de Buren"

Een bus vol enthousiaste werkzoekenden, zonnig weer en gepassioneerde werkgevers. Dé ingrediënten voor een geweldige dag. Op donderdag 28 oktober heeft Leerwerkloket Achterhoek in samenwerking met WerkgeversServicePunt Achterhoek en de DOE-Agenda, de bustour ‘Gluren bij de Buren’ georganiseerd. Er zijn veel baankansen in de sectoren Techniek, Horeca, Transport & Logistiek en Zorg & Welzijn. Met het evenement “Gluren bij de Buren” willen we werkzoekenden inspireren om zich breder te oriënteren op de arbeidsmarkt en daarmee vraag en aanbod op de arbeidsmarkt dichterbij elkaar te brengen.

Op 28 oktober vertrok de bus ‘s ochtends met 24 enthousiaste werkzoekenden naar Giesen Coffee Roasters in Ulft. Een technisch internationaal bedrijf met een Achterhoekse mentaliteit! Ze maken de koffiebranders geheel in eigen huis, waardoor ze een grote variatie hebben aan werkzaamheden en functies.  Na een rondleiding door de werkplaats, de spuiterij en het magazijn hebben werkzoekenden een beter beeld gekregen van de sector Techniek. En zijn ze meegenomen in de mogelijkheden op een leuke baan bij Giesen Coffee Roasters.

Daarna werden de werkzoekenden met koffie en een zelfgemaakte appelflap ontvangen door ’t Noorden in Aalten. Bij dit familierestaurant kun je heerlijk eten, maar ook een zaal huren voor (zakelijke) evenementen en feesten. Eén van de gevolgen van de coronacrisis is dat er juist nu veel vacatures zijn in de sector horeca. Ook bij ’t Noorden staan vacatures open: “Vriendelijkheid is belangrijker dan ervaring, want dat kun je leren. En daar helpen we je graag bij.”  Eén medewerker maakte zelf een carrièreswitch van de zorg naar de horeca. “De zorg en horeca lijken op elkaar. Je wilt mensen blij maken en ervoor zorgen dat ze een glimlach op hun gezicht krijgen”.

In de middag werd Aloys Roemaat Transport in Lichtenvoorde bezocht. Een specialist op het gebied van Logistiek & Transport. Ze zorgen voor een betrouwbare en veilige verzending van goederen. Door de rondleiding op het grote terrein kregen de werkzoekenden een beeld van het werken in de logistiek en van het bedrijf zelf. Een gemoedelijk bedrijf met een platte organisatiestructuur waar de directeur op gelijke voet met de medewerkers staat. De organisatie zorgt voor zijn personeel én waar er kans is om door te groeien kijken zij samen met de medewerker naar de mogelijkheden. Ze hebben hier speciale opleidingstrajecten voor.

Home Instead in Zelhem was het laatste bedrijf dat bezocht werd. Home Instead is opzoek naar ‘Caregivers’. Dit zijn mensen met een hart voor andere mensen. De werkzaamheden lopen uiteen; van boodschappen doen met een cliënt tot een mantelzorger ontlasten door ’s nachts te waken. Je bent vrij om als medewerker hierin je voorkeuren aan te geven. “Iedereen is welkom, zolang je maar de taal van de klant spreekt”. Ze matchen klanten en medewerkers met elkaar aan de hand van interesses en voorkeuren. Flexibiliteit en bereid zijn om ook in het weekend te werken is van belang. Ook krijg je workshops om alle vaardigheden aan te leren.

De bustour langs bedrijven uit de Achterhoek in kansrijke sectoren inspireert werkzoekenden. Eén van de werkzoekenden vertelt: “Deze bustour verreikt en triggert je. Je gaat nadenken of een ander beroep in een andere sector misschien ook iets voor jou is. Ik moet het allemaal nog laten bezinken, maar ik vond het bijzonder om mee te kijken bij de verschillende organisaties”. Al met al een innoverende en leerzame dag, waarbij werkzoekenden en de bedrijven in kansrijke sectoren hebben kunnen laten zien wat zij te bieden hebben.

Afbeelding
Rondleiding Roemaat
Afbeelding
Rondleiding het Noorden
Afbeelding
Bus gluren bij de buren
Afbeelding
Rondleiding Giesen