Een Leven Lang Leren!
Niet alleen werkzoekenden en werknemers zijn gebaat bij leren en werken, ook voor werkgevers is dit essentieel. Investeren in werknemers is onmisbaar. Als werkgever kunt u werknemers om-, her- of bijscholing aanbieden maar u kunt er ook voor kiezen om leerbedrijf te worden of een leerbaan ter beschikking te stellen. (Nieuwe) werknemers krijgen dan de mogelijkheid om praktijk en opleiding te combineren in een zogeheten leerwerktraject (beroepsbegeleidende leerweg = bbl). Scholing kan in vele vormen bijvoorbeeld klassikaal onderwijs, thuisstudie, BBL- en BOL opleidingen, cursussen, maatwerk opleidingen, daarnaast kan men ook scholen op verschillende niveaus.
Kansen
Ook voor huidige werknemers is scholing belangrijk. Wanneer werknemers bijtijds bij- of omscholen blijft hun kennis actueel. Dit is belangrijk, zeker nu de werkomgeving voortdurend verandert door internationalisering, robotisering, echnologische ontwikkelingen en regelgeving. De kenniseconomie stelt hoge eisen aan de kennis, vaardigheden en diploma’s van werknemers.
Terug naar de schoolbanken is niet altijd nodig. Werken en leren zijn in veel gevallen prima te combineren en er zijn vaak verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan maatwerkopleidingen op de werkplek of het halen van een ervaringscertificaat (EVC). Ook omscholing richting een kansberoep zorgt voor verruiming van kennis en vaardigheden en betere kansen op de arbeidsmarkt.
Scholing stimuleren. Hoe?
Om scholing te stimuleren zijn er financiele regelingen beschikbaar voor werkgevers. Kijk eens naar:
Op de website van Opleiding en Beroep staat een overzicht van de O en O fondsen
Andere financiële regelingen op het gebied van leren en werken kunt u ook terugvinden op de websites:
Bovendien kan aangesloten worden bij een sectorplan. In de verschillende sectorplannen zijn veel regelingen op het gebied van leren en werken opgenomen. Een voorbeeld hiervan is de BBL regeling binnen de Sector Transport en Logistiek.