Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Volg onderstaande stappen als je wilt leren en werken. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt Leren en hoe je leren en Werken kunt combineren.

Wil je weer naar school maar weet je niet welke keuzes er zijn?

Onderwijs in Nederland

Klik hier op de link en lees informatie over het onderwijssysteem in Nederland. Vanuit het Basis onderwijs of het speciaal (voortgezet) onderwijs kun je doorleren in de basisvorming. De basisvorming bestaat naast het praktijkonderwijs uit het vmbo, havo en vwo. Het vmbo kent vier verschillende richtingen. Na deze laatste leerweg kan doorgeleerd worden op de havo. Naast deze reguliere vormen van onderwijs biedt volwassen educatie (vavo) een voorbereiding op het landelijke eindexamen vmbo theoretische leerweg, havo of vwo.

In het MBO kun je de keuze maken tussen BOL of BBL. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg waarbij je het grootste deel van de opleiding op school te vinden bent. BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Een BBL studie betekent een combinatie van werken en leren, waarbij je in dienst bent van een erkend leerbedrijf.

MBO- onderwijs, BBL of BOL

Bij een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kies je voor een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens deze opleiding werk je ongeveer 24 uur per week, dit is je leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf.  Bij de meeste BBL opleidingen ga je één dag in de week naar school, bij enkele opleidingen kan het zijn dat je een paar weken les krijgt en dat je vervolgens een paar maanden gaat werken bij het leerbedrijf.

Door de beroepsbegeleidende leerweg doe je veel praktijkervaring op en krijg je een leerlingensalaris. De BBL-opleiding is een ideale opleiding voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en/of die het leuk lijkt een nieuw beroep in de praktijk te leren. Doorgaans ben je fulltime bezig met je studie, want naast werken en naar school gaan heb je ook nog huiswerkopdrachten die je moet maken.

Beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je de hele week naar school gaat. Afhankelijk van het niveau van de opleiding duurt deze 1 tot 4 jaar. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op wanneer je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoeveel uren je stage gaat lopen. Bij een opleiding van 2 jaar is dit minimaal 450 uur en bij een opleiding van 3 jaar is dit minimaal 900 uur. Dit maakt ook de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

In dit filmpje wordt het verschil tussen BBL en BOL uitgelegd.