Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Volg onderstaande stappen als je wilt leren en werken. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt Leren en hoe je leren en Werken kunt combineren.

Zij gingen je voor

Geert maakte een carrièreswitch naar de zorg

Geert begon zijn carrière als kok en werd daarna facilitair manager. Door een  reorganisatie werd hij werkloos. Via vrijwilligerswerk bij het Leger des Heils werd hij gevraagd om als invalkok bij Brownies en Downies te komen werken. Zo ging het balletje rollen. “Ik verdien nu minder dan in mijn vorige baan, maar het is zulk mooi en dankbaar werk.”

“Toen ik bij Brownies en Downies met mensen met een beperking werkte, zag ik hoe mooi dat werk is. Leerwerkloket Achterhoek attendeerde mij op deze leer-/werkplek. Ik verdien nu minder, toch was ik gelijk enthousiast. Dit werk is zo mooi en dankbaar. De opleiding tot begeleider specifieke doelgroepen MBO-4 heb ik doorlopen bij Estinea, een zorginstelling voor gehandicaptenzorg waar ik nog steeds met veel plezier werkzaam ben.

Vorig jaar werkte ik op een plek waar veel zorg gegeven wordt: helpen met douchen, aankleden en het geven van voeding en medicijnen via een sonde. Wanneer ik daar dan een bewoner die niet kan lopen en nauwelijks kan staan, kon wassen zonder dat het hem pijn deed, dan voelde dat geweldig.

De bewoners die ik nu ondersteun zijn zelfstandiger. Zij hebben vooral begeleiding nodig. Wel let ik er altijd op dat ze hun zelfstandigheid behouden. Ik neem dus geen dingen over, maar kijk samen met hen hoe zij met een situatie kunnen omgaan. Eén van hen heeft bijvoorbeeld waanideeën en voelt zich vaak onbegrepen. Ik help hem om met zijn emoties om te gaan. Of ik heb gesprekjes met iemand die verdrietig is of juist met ouders van cliënten, die natuurlijk ook hun zorgen en vragen hebben. Dat ik er voor hen kan zijn, vind ik heel mooi.

Ik weet niet of ik dit werk 42 jaar geleden, aan het begin van mijn carrière, had willen doen. Ik had toen ook heel mooi werk. Maar nu ben ik heel blij dat ik deze stap heb gemaakt. Ik zie mij dit ook zeker tot mijn pensioen doen. Dat kan ook prima met de hulpmiddelen die er zijn voor als het zwaarder wordt. Deze nieuwe, frisse start voelt voor mij echt heel goed.”

Wil je net als Geert een overstap maken naar de sector Zorg & Welzijn, maak een afspraak bij Leerwerkloket Achterhoek en laat je informeren over de mogelijkheden.