Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Volg onderstaande stappen als je wilt leren en werken. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt Leren en hoe je leren en Werken kunt combineren.

Zij gingen je voor

Safwan Mohammed gaat na het opleidingstraject ‘Project statushouders’ aan de slag als buschauffeur

Safwan Mohammed heeft in Syrië gewerkt als buschauffeur, maar passend werk vinden in Nederland was moeilijk. Gelukkig kon hij door een mooie samenwerking tussen Keolis, Kreeft Opleidingen, Leerwerkloket Achterhoek en Opijver een opleidingstraject volgen. Na zijn afronding van opleidingstraject 'Project Statushouders' bij Kealis, gaat hij aan de slag als buschauffeur. Zijn re-integratieconsulent, Karin van der Storm, vertelt erover. 

Karin: "In oktober 2015 kwam meneer Mohammed bij ons in beeld, nadat hij was herenigd met zijn gezin. Sindsdien heeft hij zijn inburgeringstraject succesvol doorlopen. Hij heeft kennisgemaakt met de Nederlandse cultuur en maatschappij via het integratie- en participatieproject 'Samen Achterhoek' en hij heeft deelgenomen aan diverse re-integratietrajecten via Laborijn." Het vinden van passend werk bleek vanwege de medische situatie van meneer niet eenvoudig. Het inzetten van een opleidingstraject was belangrijk om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. 

Opleidingstraject

Safwan is media 2020 gestart met het opleidingstraject 'Project Statushouders' bij Keolis Nederland; een leerwerktraject om statushouders om te scholen, te begeleiden en ontwikkelen naar het beroep van buschauffeur en door te laten stromen naar een dienstverband bij Keolis. "Als gevolg van de corona-maatregelen en de taalbarrière duurde het traject langer dan vooraf gedacht. Maar naar vele uren thuisstudie en de inzet van een tolk, heeft meneer zijn theorie-examen begin 2021 succesvol afgerond. In oktober heeft hij ook zijn praktijkexamen gehaald. Wat een fantastisch resultaat! Ik ben trots op hem!"

Zijn enorme positieve inzet en doorzettingsvermogen is beloond met een contract bij Keolis! "Wat een ontwikkeling heeft deze man doorgemaakt en wat heeft hij hard gewerkt. Het is hem gegund!"

Kansen aan elkaar verbinden

Jorik Huizinga (wethouder van gemeente Doetinchem met Inburgering in zijn portefeuille): "Het opleidingstraject is een schitterend voorbeeld van hoe je kansen aan elkaar kunt verbinden. Nieuwkomers in Nederland hebben vaak een taalachterstand en daardoor moeite met het vinden van een baan. Tergelijkertijd zijn er genoeg branches waar bedrijven moeite hebben met het vinden van personeel. Door deze uitdagingen aan elkaar te verbinden, kunnen we het mes aan twee kanten laten snijden. Nieuwkomers krijgen de kans zich te ontwikkelen om zo uiteindelijk de arbeidsmarkt te betreden. Dat is een mooie ontwikkeling en ik ben trots op succesverhalen zoals die van Safwan Mohammed."